Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στην μαρτυρική περιοχή του Ματιού.Τα πάντα σχεδιάστηκαν ολιστικά..!

 


 

Στο ΣΚΑΙ καλεσμένος του Α. Πορτοσάλτε ήταν σήμερα το πρωί ο Υφ. Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς , ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσφατο Π.Δ που αφορά το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στις πυρόπληκτες περιοχές.

"Το προεδρικό διάταγμα που εγκρίθηκε πριν απο πέντε ημέρες και αφορά στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο στην μαρτυρική περιοχή του Ματιού, είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη που πάει να βάλει τάξη στην αταξία που υπήρχε στην περιοχή όπου συνεβήσαν τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2018.

Και πιο συγκεκριμένα αφορά  τις δημοτικές ενότητες : 

  • της Νέας Μάκρης
  • Ραφήνας

των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου.

Η περιοχή μελέτης και επέμβασης είναι περίπου 7.935 στρέμματα. Απο αυτά τα 3.519 αφορούν δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και οι περιοχές που σε αυτές θα εστιάσουμε που πολεοδομούμε είναι 2.590 στρέμματα. Σε πέντε περιοχές , πέντε ζώνες πολεοδόμησης :

  • Αγία Μαρίνα
  • Μάτι
  • Κόκκινο Λιμανάκι
  • Σκουφέικα
  • Πευκώνας

Είναι η πρώτη φάση του σχεδιασμού , αλλά κρισιμώτατη όμως, γιατί μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας , όπου εγκρίθηκε ο σχεδιασμός και θα ενημερώσω για την ολοκλήρωσή του στην πράξη εφαρμογής , σε μια περιοχή που είναι άκρως αντιπροσωπευτική , των διαχρονικών προβλημάτων που κουβαλούν αντίστοιχες περιοχές, και η έγκριση αυτού του προεδρικού διατάγματος γι΄αυτή τη περιοχή θα είναι πιλοτική με το σκεπτικό της απόφασης για να ρυθμίσουμε και άλλες και είναι πολλές σε όλη την Ελλάδα, λόγω έλλειψης σχεδιασμού , διότι εδώ έχουμε ....." ανέφερε ο υφυπουργός για να διακοπεί απο το δημοσιογράφο που ρώτησε αν θα χτιστεί διααφορετικά το Μάτι. Η απάντηση του Υφυπουργού ήταν "Βεβαίως θα μπει τάξη. Δεν υπήρχαν διέξοδοι στην θάλασσα (παράδειγμα). Δεν υπήρχε παραλιακό μέτωπο. Κυκλοφοριακό κομφούζιο. Οι μελέτες αυτές αντιμετωπίζουν και θέματα φυσικών καταστροφών "

Ερώτηση δημοσιογράφου : Δηλαδή το οικόπεδο κάποιου ανθρώπου που είχε το σπίτι του και καταστράφηκε, ισχύει το οικοπεδό του ή θα ξαναγίνει χωροθέτηση ;

Υφυπουργός : Εάν υπάρχει νομίμως υφιστάμενο κτίριο και σε περιοχή που δεν είναι απαγορευτική - παράδειγμα στα όρια των υδατορεμάτων , δηλ. αν είναι μέσα στο ρέμα θα γκρεμιστεί.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός αναφέρθηκε

  • στη πρόθεση της κυβέρνησης για ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό στις πυρόπληκτες περιοχές που θα αντιμετωπίζει και τις φυσικές καταστροφές 
  • με την κατα προτεραιότητα σχεδίαση προσβάσεων στη θάλασσα και μιας παραλιακή διαδρομή
  • οριοθέτηση οκτώ ρεμάτων 

Κλείνοντας ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις διαφορές αυτής της εμπλουτισμένης μελέτης απο το γενικό Πολεοδομικό σχεδιασμό που μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζουμε, αναφέροντας και παραμέτρους της κλιματικής αλλαγής, κυκλοφοριακών μελετών και προστασίας περιβάλλοντος , που λήφθηκαν υπ' όψη.

"Βάζει μια τάξη στο χώρο και αμέσως μετά και εξελίσσεται το ρυμοτομικό σχέδιο εφαρμογής , δηλαδή αυτού του σχεδίου στο έδαφος, με τα οικοδομικά τετράγωνα, με τα οικόπεδα, τι χρήσεις θα επιτρέπονται , τι όροι δόμησης, που προβλέπεται δρόμος, που θα γκρεμιστούν περιφράξεις-περιτοιχίσεις για διάνοιξη δρόμων, νέους δρόμους που θα χαραχτούν.Τα πάντα σχεδιάζονται ολιστικά για να δώσουμε απάντηση και λύση σε όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και βεβαίως απόρροια της καταστροφής για τα θέματα που συζητούσαμε εκείνη την περίοδο." ανέφερε ο Ν. Ταγαράς.

Πηγή 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μετεκλογικό σοκ: Αυξάνεται η φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών

Από Στρατοδικείο θα περάσουν οι ένστολοι που διέρρευσαν φωτογραφίες με τα ελικόπτερα βουτηγμένα στα νερά

Η Ελλάδα αποτελεί αρνητικό πρωταθλητή σε ολόκληρη την Ε.Ε. στους μισθούς και στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων