Φωτοβολταϊκά πάρκα σε αχρησία: Χάνουμε 1,5 δισεκατομμύριο κιλοβατώρες το χρόνο
Θα έδιναν αν λειτουργούσαν, 1,5 δις. κιλοβατώρες μέσα στο 2022
Η σύνδεση περίπου 1 GW εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας, που θα έδιναν σε ετήσια βάση 1,5 δις. κιλοβατώρες, ρίχνοντας την τιμή του ρεύματος, εκκρεμεί αυτήν την στιγμή, παρόλο που υπάρχει εξασφαλισμένος χώρος στο σύστημα.
Για «τρομακτική αδιαφορία της κυβέρνησης για τη σύνδεση 1 GW φωτοβολταϊκά πάρκα» κάνει λόγο μιλώντας στον "ΤyposThes" ο κ. Πέτρος Τσικούρας, Οικονομολόγος , Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΠΗΕΦ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά.
Όπως εξηγεί, τα φωτοβολταϊκά αυτά πάρκα κατά βάση μικρομεσαίων, μεγέθους 1 ΜW το καθένα, θα έδιναν αν λειτουργούσαν, 1,5 δις. κιλοβατώρες μέσα στο 2022. «Η τιμής της κιλοβατώρας που δίνουν τα φ/β είναι 67 ευρώ η ΜW, όταν μέσα στο περασμένο έτος αναγκαστήκαμε και την πληρώσαμε 800», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναφέρει ότι ο χώρος στο σύστημα διανομής για αυτές τις επενδύσεις έχει εξασφαλιστεί γιατί αλλιώς δεν θα είχαν πάρει άδεια κατασκευής. Το πρόβλημα κατά τον κ. Τσικούρα, είναι ότι δεν υπάρχουν συνεργεία στον ΔΕΔΔΗΕ για να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά.
Όταν κάποιος προχωρά στη δημιουργία ενός φ/β πάρκου, προκειμένου να συνδεθεί με τον υποσταθμό, πρέπει να περαστούν κάποια καλώδια και να μπουν κολώνες. «Μέχρι το 2019-20 η εργασία αυτή μπορούσε να ανατεθεί και σε ιδιώτες. Το 2020 ο ΔΕΔΔΗΕ πάλεψε να πάρει το μονοπώλιο, να μείνει ο μοναδικός που θα φτιάχνει έργα σύνδεσης», λέει ο κ. Τσικούρας, προσθέτοντας ότι τα έργα σύνδεσης των φωτοβολταικών δεν κατασκευάζονται από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά από υπεργολάβους του. «Αντί να δώσει επιπλέον υπεργολαβίες , κάνει μέχρι και 17 μήνες να συνδέσει τα φ/β πάρκα», τονίζει.
Η σύμβαση που υπογράφεται από τους επενδυτές προβλέπει σύνδεση εντός 12 μηνών, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Τσικούρα, «είναι ήδη απαράδεκτα υψηλή». Ενώ προβλεπόταν για ακραίες περιπτώσεις, όπου για παράδειγμα για ένα φ/β πάρκο μπορεί να υπήρχε κάποιο πρόβλημα και να χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για τη σύνδεσή του, «αυτό το 12μηνο έγινε όχι μόνο προθεσμία αλλά πλέον το ξεπερνάμε κιόλας», όπως λέει.
Ένας επενδυτής αφού κάνει τη σύμβαση φτιάχνει το φ/β πάρκο προκειμένου να «κλειδώσει» τιμή. Από την στιγμή που θα είναι έτοιμο όμως το πάρκο, θα χρειαστεί να περιμένει μήνες για να συνδεθεί με το δίκτυο, ενώ στο μεταξύ τα έξοδα «τρέχουν» για τους επενδυτές, πληρώνουμε τόκους, κεφάλαιο, συντήρηση, όπως κόψιμο χόρτων, αλλά και φύλαξη, τονίζει ο ίδιος. Ο γ.γ. της ΠΟΣΠΗΕΦ τονίζει ότι μπορεί να υπάρχει ολιγωρία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, υπενθυμίζει όμως ότι η διοίκηση του διορίζεται από την κυβέρνηση.
Δεν έγιναν κινήσεις για δημιουργία ηλεκτρικού χώρου
Εξάλλου, αυτήν την στιγμή υπάρχει αναστολή αδειοδοτήσεων για νέα φ/β πάρκα, άρα δεν κατατίθενται νέες αιτήσεις. Από αυτές που έχουν κατατεθεί ήδη όμως πάρα πολλές έχουν απορριφθεί και περιμένουν να συνδεθούν αν δημιουργηθεί ηλεκτρικός χώρος. Όπως και προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι και αυτή η κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια «δεν έκανε τίποτα για να δημιουργήσει ηλεκτρικό χώρο ώστε να μπορούν να συνδεθούν επιπλέον φ/β πάρκα», τονίζει ο κ. Τσικούρας. «Άφησε την υποδομή ως ήταν. Δεν έκανε τίποτα για να μεγαλώσει», αναφέρει υπενθυμίζοντας ότι η ΠΟΣΠΗΕΦ εδώ και τρία χρόνια κάνει προτάσεις ζητώντας να τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν οι ίδιοι ηλεκτρικό χώρο δηλαδή τοποθέτηση μετασχηματιστών στους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ και δίκτυα. «Αφήστε μας να πληρώσουμε μετασχηματιστές για να κάνουμε πάρκα, για να αυξηθεί ηλεκτρικός χώρος», προτείνουν χαρακτηριστικά.
«Προεκλογικά πυροτεχνήματα» το πρόγραμμα για τα οικιακά φ/β
Για προεκλογικά πυροτεχνήματα κάνει εξάλλου λόγο ο γ.γ. της ΠΟΣΠΗΕΦ κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη που θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο αλλά και για την «πράσινη μετάβαση» που είχε ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.
«Πέρασε ολόκληρο το 2022, με τιμές που έφτασαν τα 800 ευρώ ανά μεγαβατώρα και δεν υπήρξε ούτε ένα πρόγραμμα για οικιακά φωτοβολταϊκά. Όλο το 2022 ενώ η κυβέρνηση ξόδεψε δισεκατομμύρια για την επιδότηση του ρεύματος, δεν άνοιξε ούτε ένα πρόγραμμα ώστε οι μικροί να μπορέσουν να παράξουν το δικό τους ρεύμα ώστε να μη χρειαστεί να πληρώσει επιδότηση. Έρχεται τώρα προεκλογικά και επιδοτεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέχρι 10 Kw. Για το νοικοκυριό τα 10 Kw είναι επαρκή ενώ για τις επιχειρήσεις είναι τίποτα», λέει.
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, αναφέρει ότι ακόμη και στη μεγάλη κατηγορία του 1 εκατ. ευρώ, επιδοτείται μόνο μέχρι 10kw. «Αυτό το κάνουν γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος. Δεν φρόντισαν να τον δημιουργήσουν εδώ και χρόνια. Ακόμα και σήμερα να ξεκινήσουν, θα δημιουργηθεί μετά δυο χρόνια καθώς ο μετασχηματιστής έχει 14 μήνες χρόνο παράδοσης», λέει ο κ. Τσικούρας. «Άρα η κυβέρνηση η οποία λέει ότι ενδιαφέρεται για την πράσινη ανάπτυξη λέει ψέματα, ενώ υπάρχει και η κοινοτική Οδηγία (542/22) με την οποία η ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη να μειώσουν μέχρι και να μηδενίσουν το ΦΠΑ στις εγκαταστάσεις των φ/β στα σπίτια. Η Αγγλία το μηδένισε, η Ιταλία το ίδιο όπως και η Γερμανία, ενώ το Βέλγιο το έφτασε στο 6%. Η ελληνική κυβέρνηση όλο το 2022 δεν έκανε τίποτα. Αν μηδένιζε το ΦΠΑ ήταν σαν να δίνει επιδότηση 24%. Και έρχεται τώρα προεκλογικά και δίνει επιδότηση για φ/β στις στέγες η οποία θα πληρωθεί μετά ένα χρόνο. Είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα», καταλήγει η δήλωσή του.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου