FDA-εγκρίθηκε το κοτόπουλο εργαστηρίου,για ανθρώπινη κατανάλωση

 


Ρολό κοτόπουλο (piqsels)

Όλο και πιο κοντά στο πιάτο μας έρχεται το τεχνητό κρέας, καθώς μία δεύτερη εταιρεία έλαβε το κρίσιμο πράσινο φως για την ασφάλεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και μπορεί πλέον να προχωρήσει στα επόμενα βήματα για την πώληση του υποκατάστατου κοτόπουλου που παράγει στο εργαστήριο στους Αμερικανούς καταναλωτές.

Η Good Meat, η αδελφή εταιρεία της Just Egg και θυγατρική της εταιρείας Eat Just, ολοκλήρωσε τον έλεγχο πριν από τη διάθεση στην αγορά από τον FDA νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι επιθεωρητές του οργανισμού «δεν έχουν προς το παρόν ερωτήσεις», όσον αφορά την ασφάλεια του «υλικού κυττάρων καλλιεργημένου κοτόπουλου» της Good Meat, σύμφωνα με επίσημη επιστολή του FDA που εστάλη στην εταιρεία τη Δευτέρα. Ή, με λιγότερο γραφειοκρατικούς όρους: ο FDA έκρινε ότι το εργαστηριακά καλλιεργημένο κοτόπουλο της Good Meat είναι αρκετά καλό για να το φάτε.

Η θετική, χωρίς παρατηρήσεις, αξιολόγηση είναι μόλις η δεύτερη που εκδίδει ο αμερικανικός παρατηρητής της ασφάλειας των τροφίμων σε εταιρεία παραγωγής κρέατος. Τον Νοέμβριο του 2022, ο οργανισμός εξέδωσε την πρώτη του σφραγίδα για το κρέας που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο στην UPSIDE Food - επίσης για ένα προϊόν καλλιεργημένου κοτόπουλου.

Αν και τεχνικά δεν πρόκειται για «διαδικασία έγκρισης», η αξιολόγηση του FDA για το κοτόπουλο που παρασκευάζεται από την Good Meat ισοδυναμεί με ένα επίσημο πράσινο φως για την τεχνολογία και τις μεθόδους παραγωγής της εταιρείας.

Το 2020, η Good Meat έλαβε έγκριση για την πώληση του κοτόπουλου της… χωρίς κοτόπουλο στη Σιγκαπούρη. Και η εταιρεία το κάνει εκεί τα τελευταία δύο χρόνια, αν και σε μικρή κλίμακα. Ωστόσο, τώρα μπορεί να αρχίσει να εισέρχεται στην αγορά των ΗΠΑ, μόλις ξεπεράσει ένα ξεχωριστό εμπόδιο του USDA, σημειώνει η εταιρεία σε δελτίο Τύπου.

«Από τη στιγμή που η Σιγκαπούρη ενέκρινε την πώληση της GOOD Meat, ξέραμε ότι αυτή η στιγμή ήταν η επόμενη. Είμαι τόσο περήφανος που φέρνω αυτόν τον νέο τρόπο παρασκευής κρέατος στη χώρα μου», ανέφερε στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας Τζος Τέτρικ.

Η Good Meat, όπως και άλλες εταιρείες παραγωγής κρέατος με κυτταρική τεχνολογία, χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα ζωικών κυττάρων και ένα μέσο ανάπτυξης για την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων κρέατος, με πολύ λιγότερες σφαγές, μεταδίδει το gizmodo.com.

Αυτή η εναλλακτική λύση στο τυπικό, βιομηχανικό κρέας έχει προαναγγελθεί εδώ και χρόνια ως μια πιθανή λύση για πολλά από τα ηθικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά μειονεκτήματα του σημερινού μας συστήματος στο οποίο τα ζώα εκτρέφονται και θανατώνονται μαζικά. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, το καλλιεργημένο κρέας παρέμενε ως επί το πλείστον θεωρητικό. Αυτές οι σφραγίδες του FDA σπρώχνουν τη βελόνα προς τα εμπρός, προς ένα μέλλον όπου το καλλιεργημένο κρέας που αγοράζεται εύκολα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Ωστόσο, αν και φαίνεται πιθανό να εμφανιστούν στον ορίζοντα περισσότερα τεχνητά κρέατα, τα προβλεπόμενα κλιματικά οφέλη αυτών των προϊόντων παραμένουν ασαφή. Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι το καλλιεργημένο κρέας θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή κρέατος κατά ένα τεράστιο ποσοστό - έως και 96%. Ενώ άλλες μελέτες έχουν αμφισβητήσει τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των τυμπάνων και των φιλέτων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Δεδομένου ότι καμία εταιρεία δεν έχει πράγματι παράγει καλλιεργημένο κρέας σε συγκρίσιμη κλίμακα με τη βιομηχανική βιομηχανία κρέατος, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος της καλλιέργειας κυττάρων έναντι της εκτροφής κοτόπουλων και βοοειδών. Και τα δύο απαιτούν ενέργεια και γη για την καλλιέργεια των καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται ως «μέσο ανάπτυξης» ή τροφή. Σε αυτό το σημείο, οι αναλύσεις του κύκλου ζωής μπορούν μόνο να μαντέψουν και να εκτιμήσουν την πραγματική επιβάρυνση από την καλλιέργεια ζωικών κυττάρων για την κάλυψη της παγκόσμιας πείνας για σάρκα.

Τώρα, με το πρόσφατα ξεπερασμένο εμπόδιο του FDA από την Good Meat, ίσως τελικά να έχουμε σύντομα μια δοκιμαστική περίπτωση βιομηχανικού μεγέθους. Τον Μάιο του 2022, η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας καλλιέργειας κρέατος στον κόσμο στις ΗΠΑ. Μένει να δούμε αν οι προτεινόμενες δεξαμενές κρέατος των 250.000 λίτρων που προτείνει η εταιρεία είναι τεχνικά εφικτές. Αλλά αν είναι, ίσως μάθουμε πώς οι γιγάντιες δεξαμενές καλλιέργειας στοιχίζονται στην πράξη με τη ζωντανή, αναπνέουσα κτηνοτροφία.

Προς το παρόν, τουλάχιστον, η Good Meat ξεκινάει με μικρότερα μεγέθη. Αφού ολοκληρώσει «την εργασία της με το [USDA] για τις απαραίτητες εγκρίσεις», η εταιρεία σχεδιάζει να δοκιμάσει το καλλιεργημένο κοτόπουλό της σε ένα μόνο εστιατόριο στην Ουάσινγκτον, το οποίο ανήκει στον διάσημο σεφ και ιδρυτή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, Jose Andres. Και από ένα σημείο δείπνου, είναι πιθανό το καλλιεργημένο κοτόπουλο της Good Meat να εξαπλωθεί σε οποιαδήποτε από τις 30+ άλλες τοποθεσίες του ομίλου εστιατορίων του σεφ -ή ακόμη και στα ράφια των παντοπωλείων.

Πηγή 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαφθορά ΕΦΚΑ: Πάνω από 8.000 ευρώ οι μισθοί στους ΔΑΠιτες golden boys – Όλα τα ποσά που προβλέπει το σχέδιο νόμου

Πρόεδρος Εισαγγελέων για εμβολιασμούς: «Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του»! (ΒΙΝΤΕΟ)

"ΕΝΤΟΜΑ ΤΡΩΝΕ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΑΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΠΕΤΑ"